HANİ OKUMAK CEHALETİ ALIYORDU!

Merve Tanrıöver
Merve Tanrıöver
HANİ OKUMAK CEHALETİ ALIYORDU!
06-08-2018

“Mey biter saki kalır. Her renk solar haki kalır.
 İlim insanın cehlini alsa da, hamurunda varsa eşeklik; baki kalır.”

Demiş ya Türk Divan Şairimiz  Fuzuli. Ne yazık ki   bu dizeleri yazarken emsal olarak kendi döneminden bahsetmiş, günümüz  insanlarına dem  vurmamış olacaktır. Yüzyıllardır süregelen derin manalı atasözlerimiz dahi  ne yazık ki günümüz  insanlarına  gelince tıkanıp kalıyor.İçeriğini kaybediyor,yeni yazılımlar bekliyor.
Bir yarışma programında,kendinden son derece emin, sol tarafı etiketlerle dolu şahısa, sunucu soruyor;
-Çin Seddi nerededir?
-Ayy,şeyy,kemm,kümm..vallahi pek! Bilemedim. Bir de seyirciye sorayım.
Biz acaba şakamı yapıyorlar diye düşünürken, salonun geneli üniversite mezunlarının doldurduğu seyircilerin  de sadece yüzde kırk dokuzu bu kazık soruyu! Doğru  cevaplayabiliyor.Salon gergin,sunucu gizli şokta.Bu son derece zor soru bir kere de telefonda arkadaşa soruluyor.Çok şükür “Çin” cevabı oradan geliyor da herkes derin bir nefes alıyor.
Bizlerde  bu sırlı bilgiyi öğrenmiş oluyoruz ki Çin Seddi(adını ilk defa duyanlar için) meğerse Çin’deymiş,Van’da değil.Çok enteresan!!
Televizyonlardaki bilgi yarışması programlarında ise sorunun sadece bir boyutunu seyrediyoruz. Ülkemizdeki eğitim kurumlarında diplomalı cahiller ve yeteneksizler ordusu yetiştiriyoruz. Okumayan, okuduğunu anlamayan, sebep-sonuç ilişkisi kuramayan, analitik düşünemeyen, merakı olmayan bir cahiller ordusu. Tabii ki, iyi kurumlar ve iyi yetişmiş kişiler var. Ancak ortalamadan söz ettiğimizde durum feci. Eğitim sistemimizin her seviyesindeki kurum, ilk okuldan üniversitelere kadar, karşılığı olmayan diploma basan matbaalardan başka bir şey değil.
Çarkı döndürmek için, üretmek için yeteneklere ihtiyaç vardır. Yetenek kıtlığını yenmede dünyadaki işverenlerin stratejileri yukarıdaki araştırmada belirtiliyor. Ancak temel yetenekler eğitimle geliştirilir. Buna da anaokulundan başlamak gerekir. Eğitim sistemimizi anaokulundan başlayarak, pozitif bilimin ışığında, pozitif bilim doğrultusunda yeniden düzenlemeliyiz. "4+4+4" yerine
"dört, dörtlük" eğitim olmalıdır. Adına eğitim dediğimiz, diplomalı cahiller ve yeteneksizler ordusu yetiştiren bu aldatmacaya son verilmelidir.

GÜNÜN SÖZÜ

Başa gelen cehaletlerden başkalarını sorumlu tutmak, cehalet alâmetidir.
 Akif Cemil

TEBESSÜM

Doksanlı yaşlara yaklaşmış iki yaşlı kadın sohbet ediyorlarmış.
- "Benim bey bu sıralarda kötü bir alışkanlık edindi. Tırnaklarını yemeye başladı. Ne yaptıysam vazgeçiremedim. Sinirlerimi bozuyor."
Diğer kadın ise cevaben:
- "Haklısın benimki de bir ara başladı ama uyguladığım tedbirlerle tırnak yemesini engelledim." der.
- "Çok iyi! Ne yaptıysan bana da öğret lütfen."
- "Çok basit dişlerini sakladım."


ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?