Hastalık, yaralanma, rahatsızlanma, kaza ve çeşitli musibetler. Hepsi bu dünyanın ,yaşamın bir parçası. Kimse lüzum duymak istemez ancak herkese lazım olur. Hastaneyi yurt edinmiş nice insan var . Hepsine acil şifalar dileriz.
Bir de özel hastane var. Söylendiğinde hemen akla gelen şey şudur; Hastamızla daha iyi ilgilenilsin, daha az sıra bekleyelim, daha teknolojik imkanlar olsun ve bir an önce şifa bulalım.
Bir de acil servisler var ki kamu özel ayrım olmaksızın hastanın durumuna ve konumuna göre bir an evvel hastaneye getirtilip en hızlı müdahalenin yapılması imkanı verir. En acil müdahale nerede yapılacaksa hastanın bir an evvel oraya yetiştirilmesi amacı güdüldüğünden devletin de acil servislere yaklaşımı daha farklı. Normal acil olmayan bir rahatsızlık için özel hastaneye gitmeyi bir tercih olarak gören devlet aynı yaklaşımı acil servislerde göstermiyor ve tercih değil zaruriyet hali olarak yaklaşım sergilediği için özel hastanelerin acil servis işlemlerine de daha ihtimamlı yaklaşıyor.
Allah kimsenin sağlığına zeval vermesin, ancak acil müdahale gerektiren bir rahatsızlık olduğunda insanlar hemen müdahale için en yakın kamu-özel hastaneye hastasını yetiştiriyor. İşte özellikle özel hastanelerde insanlar o telaşla ve panikle kendisinden ne istenirse veriyorlar. Maalesef bunu fırsat aracı olarak gören bazı özel hastaneler olayı abartarak insanların en sıkıntılı, en telaşlı ve zayıf anlarında onlardan olmadık ücretler istiyorlar ve maalesef alıyorlar.
Böyle anlarda ödemeyin arkadaş, siz bizden bu parayı alamazsınız deyip hastanızın hayatıyla oynayamazsınız. İmkan ve zaman varsa başka hastaneye de gidilebilir ama genelde bu fırsat oluşmuyor. Hastanızın sağlığını riske atmayın elbette. Ödeme yapmak zorunda kalırsanız yapacağınız ödemeyi mutlaka kredi kartından ya da imzalı kaşeli makbuz karşılığında yapıp hastayı o sıkıntılı durumdan kurtarıp akabinde hukuki mücadelenizi verebilirsiniz. Peki bu işin hukuki boyutu nedir ne değildir elimizden geldiğince özet halinde açıklamaya gayret edelim.
1-Acil polikliniğine başvuru sonrasında hekim tarafından yapılan değerlendirme ile acil hal kabul edilen kişilere sunulan acil sağlık hizmetlerinden hiçbir şekilde ücret alınamaz. Acil hal tanımı ise ilk 24 saat içinde tıbbi müdahale gerektiren hayatın ve/veya sağlık bütünlüğünün kaybedilme riskinin doğacağı durumlardır. Bu nedenle sağlanan sağlık hizmetleri acil sağlık hizmeti olarak kabul edilir. Değerlendirme sonrası acil hal kabul edilmeyenlerden ilave ücret alınmaktadır.
Yönetmelik kapsamında özel hastanelerin acil servislerine başvuranlardan ücret talep edilmemektedir. Bazı sağlık problemleri mevcut ise ödeme yapmalarını gerektiren bir durum yoktur. Bunun yanı sıra ambulans talebinde bulunduklarında da ücret talep edilmemektedir.
Özel Hastaneler Acil Servis Ücreti Alınmayan Durumlar Nelerdir?
-Trafik kazası sonucu acil servis hizmetinden ücret alınmamaktadır.
-Boğulma vakalarında özel hastanelerin acil servisleri ücretsizdir.
-İntihar girişiminde bulunanlardan özel hastanelerin acil servislerinde ücret talep edilmemektedir.
-Terör olayları kaynaklı özel hastanelerin acil servislerine gidenlerden ek ücret talep edilmemektedir.
-Bıçaklanma ve kavga sonrası acil servislerde tedavi görecek olanlar ücret ödememektedirler.
-İş kazası sonucunda özel hastanelerin acil servislerine gidildiğinde ücret istenmemektedir.
-Uzuv kopması için acil servis ücreti istenmemektedir.
-Elektrik çarpması sonucunda özel hastanelerin acil servislerine gidildiğinde ücret ödenmemektedir. Donma ısı çarpması için ödeme yapılmamaktadır.
-İç kanamaya ve kanamaya neden olabilecek kırıklar, omurga kırıkları, yanıklar ve göz yaralanmaları sonucunda özel hastanelerin acil servislerine ödeme yapılmamaktadır.
-Ciddi alerjik reaksiyonlar, solunum yollarında tıkanma, astım krizleri gibi şikayetler ile özel hastanelerin acil servislerine gidildiğinde ücret istenmemektedir.
-Yüksek tansiyon sebebi ile özel hastanelerin acil servislerine gidildiğinde ücretsiz tedavi görülmektedir.
-Kalp krizi ve ritim bozukluğu için özel hastanelerin acil servislerinden ücret alınmamaktadır.
Özel Hastanelerin Acil Servislerinde Poliklinikten Giriş Yapmış Gibi Gösterilir İse Ne Olur?
Özel hastanelerin acil servislerine gidildiğinde, hastalardan tedavi ücreti alınabilmesi için bazı belgeler imzalatılmaktadır. Hasta yakınlarına panik halinde imzalatılan ilgili belgelerin hukuki olarak herhangi bir geçerliliği bulunmamaktadır. Bu imzalar yasal olmamakla beraber, özel sağlık sigortasının kapsamadığı durumlarda tedaviler uygulanmadan önce hasta yakınına bildirilmelidir.
Acil statüsünde olan hastaların girişini bazı özel hastaneler poliklinikten yapabilmektedir. Böyle durumlarda hastalardan taburcu olurken ücret istenebilmektedir. Ancak hastaların mahkeme yolu ile haklarını arayarak bu duruma itiraz edebilmeleri mümkündür.
Sağlığınız yerinde iken bu bilgileri öğrenmek lazım. Gerek olduğunda sükunetinizi koruyup haklarınızı arayabilmenin yolu ancak bilmekle mümkün olabilir. İnsan bilmediği zaman karşıdakine teslim olur. Hele ki zor anlarda bu teslimiyet sizi yolunacak kaza çevirir vesselam. Faydalı olması dileğiyle…
Saygılarımla…
Gaziantep Barosu Avukatı
Av. Aziz Cihan KAÇIRAN