İCRA TAKİP AŞAMALARI

Avukat Kevser OYUCU
Avukat Kevser OYUCU
İCRA TAKİP AŞAMALARI
14-04-2021

İcra takibi 3 şekilde yapılabilir.
    •    İlamsız takipler
    •    Kambiyo senetlerine özgü takipler
    •    İlamlı takipler

İlamsız takibe itiraz: 7 gün içerisinde yapılır. Alacaklı dava açarak itirazı iptal ettirmeden icra takibini devam ettiremez.
Kambiyo senetlerine özgü takiplerde: İtiraz 5 gün içerisinde icra mahkemesi’ne yapılır. Alacaklı dava açarak itirazı iptal ettirmeden icra takibini devam ettiremez.
İlamlı takiplere kural olarak itiraz edilemez. Takibi durdurmak isteyen borçlu, kesinleşmemiş kararlarda “icranın geri bırakılması” kararı aldırmalıdır.

İTİRAZ SÜRESİNİN KAÇIRILMASI HALİNDE;

    •    Gecikmiş İtiraz
    •    Menfi Tespit Davası
    •    Usulsüz Tebligat Şikâyeti
yollarına başvurulabilir.

GECİKMİŞ İTİRAZ

Bu durumun oluşabilmesi için, borçlunun kusuru olmaksızın icra takibine itiraz etmesini engelleyen bir durumun var olması gerekir. Engelleyen bu durum ortadan kalktıktan 3 gün içerisinde icra mahkemesine bildirerek takibi durdurabilir. Bu itiraz türü, haczedilmiş malların paraya çevrilmesi aşamasına kadar yapılabilir.

MENFİ TESPİT DAVASI

Borçlu, borcu olmadığının tespitine ilişkin Asliye Hukuk Mahkemelerinde bir dava açabilir. Borçlu, davayı açtığında takibi durdurmak istiyorsa %115 oranında teminat yatırmalıdır. Borçlunun %115 oranında teminat yatırma zorunluluğu yoktur.

USULSÜZ TEBLİGAT ŞİKÂYETİ

Yapılacak tebligatlar usulüne uygun olmak zorundadır.
Borçlu, İcra Hukuk Mahkemesine şikâyette bulunması gerekir. Borçlu, tebligatı öğrendiği tarihi tebligat tarihi sayılmasını sağlayabilir. Bunun için borçlunun dosyada herhangi bir işlem yapmamış olması gerekir.
Usulsüz tebligata ilişkin o süre içerisinde yapılan bütün işlemler geri alınır.
Borçlunun tebligatı öğrendiği tarih hâkim tarafından tebligat tarihi sayılırsa, itiraz süresi o gün itibariyle işlemeye başlar.

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?