İşçiye banka promosyonu verilip verilmeyeceği son dönemde en çok cevabı merak edilen sorulardan birisi. İşçilerin maaşlarını aldıkları banka tarafından işverene verilen promosyon ödemelerinin işçilere ödenmesi konusunda işçilerin beklentisi var.
Özellikle çok sayıda işçi çalıştıran işverenleri düşünüldüğünde bankaların maaş ödemelerini kendi şirketlerinden yapmaları için işverenlerle anlaşma yaptıkları görülmektedir. Bunun karşılığında da her işçi için değişik tutarlarda ya da toplam bir tutar üzerinden tişverene promosyon adı altında ödeme yapmaktadırlar. Bazı işverenler bu ödemeyi işçilerine dağıtırken bazıları dağıtmamaktadır. Genelde de dağıtılmadiğini görmekteyiz.
Promosyon ödemelerini işçiye dağıtmayan işveren hukuka aykırı davranmış olur mu ?
4857 sayılı kanunda banka tarafından verilen promosyon ödemelerinin işçilerin ücretine veya eklentilerine eklenmesi gerektiğini düzenleyen bir hüküm bulunmamaktadır. Kanunda hüküm bulunmadığı durumlarda yargı kararlarına bakmak gerekmektedir.
Yargı kararlarında da hem bu konuyla ilgili çok fazla uyuşmazlık henüz yargı önüne intikal etmediğinden hem de kanuni bir zorunluluk olmadığından işverenin ödemesi gerektiğine dair bir içtihat da bulunmamaktadır.
Netice itibariyle banka işçilerle promosyon hususunda sözleşme yapmamakta, işverenle anlaşmaktadır. İşveren de işçisine sözleşme ile vaat etmediği sürece bu promosyonu verme yükümlülüğü doğmaz.
Ancak yıllar boyunca banka promosyonlarını işçilere dağıtan İşveren bunu isyeri uygulamasına dönüştürmüş olur, bu şekildeki bir uygulama diğer yıllarda bankanın promosyon vermesi halinde İşverenin bu promosyonu işçilere verme zorunluluğunu da beraberinde getirir. Yani yıllardır uygulanagelen isyeri uygulaması varsa ve banka yeni dönemde de promosyon verirse İşveren bunu dağıtmak zorundadır. Ama süreklilik arz eden böyle bir isyeri uygulaması yoksa, İşveren sözleşme ile vaat etmemişse promosyon ödemesini işçilere vermek zorunda değildir.
Sonuçta maaş promosyonu mevcut durumda kamu çalışanlarına ödenmektedir, diğer çalışanlara ödenmesini gerektirecek yasal birvzorunluluk bulunmadığından işçilerin işverenle yapacağı bireysel iş sözleşmesinde bu hususu da belirtmeleri faydasına olacaktır . Faydalı olması dileğiyle. Saygılarımla.
Gaziantep Barosu Avukatı