KAZA SONRASI ARAÇ DEĞER KAYBI

Av. Abdulkadir AKILLAR
Av. Abdulkadir AKILLAR
KAZA SONRASI ARAÇ DEĞER KAYBI
04-09-2022

Değerli okurlar, hepimiz az ya da çok trafiğe çıkıyoruz, kurallara riayet etmek birincil vazifemiz. Trafikte en iyi şoför dikkatli şofördür. Ama bazen istediğin kadar dikkatli ol, istediğin kadar kurallara riayet et kazayla karşılaşabiliyorsunuz.  Kulun kaderinde varsa görecek. Evlerden ırak kaza da olursa cana geleceğine mala gelsin, çok şükür canımıza bir şey olmadı diyebilmek de büyük lüks. Çünkü en değerli varlığımız sağlığımız. Peki kaza oldu, kusurunuz yok, karşı taraf kusurlu ve aracınız hasar gördü. Karşı tarafın aracının da sigortası var ve aracı tamir ettirdi diyelim. Sorun bitiyor mu? Kazalı aracı piyasasına uygun fiyata satamayacak oluşunuz bir zarar değil mi? Bu zarardan kim sorumlu? İşte yazımızda bu konuda bilgiler vererek sizlere faydalı olmayı hedefliyoruz. 

Araç Değer Kaybı Nedir?

Meydana gelen bir kaza sonrası aracın kaza öncesi hasarsız ikinci el piyasa değeri ile kaza meydana geldikten ve tamir edildikten sonraki ikinci el piyasa değeri arasındaki farka araç değer kaybı denmektedir. Kaza sonrasında hasar gören aracınızı en orijinal parçalar ile aslına uygun olarak tamirini gerçekleştirseniz bile bu hasar geçmişi kayıtlara geçecektir ve aracınızın ikinci el piyasasında talep edilebilirliği eskiye nazaran azalacaktır. Söz konusu haksız fiilinden kaynaklı araç değer kaybı zararının giderilmesi için kusursuz veya daha az kusuru olan taraf kendisinden daha çok kusurlu veya tam kusurlu olan tarafa (ya da sigortacısına) talepte bulunabilecektir.

Değer Kaybını Talep Edilmek İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

-Araç değer kaybı tazminatı kaza tarihinden itibaren 2 yıl içerisinde talep edilmelidir. Alacağınızın zamanaşımına uğramasına fırsat vermeden en kısa zamanda zararınızın giderilmesini talep ederek zamanaşımı süresinin kesilmesini sağlamalısınız. Aksi halde hak kaybına uğramanız kuvvetle muhtemel olacaktır
-Araçta hasar gören bölge daha önceden hasara uğramamış ya da yenileme işlemine tabi tutulmamış olmalıdır. Aksi halde değer kaybı alınamamaktadır.
-Mini onarım ile giderilebilen basit kaporta, plastik tampon/parça onarımları, cam, radyo/teyp, lastik, hava yastığı, jant, mekanik, elektrik, elektronik ve döşeme aksamı hasarları değer kaybı teminatı kapsamı dışında kalmaktadır.
-Ağır hasar kaydına sahip olan çekme ve/ya hurda belgeli araçlarda meydana gelen hasarlarda değer kaybı alınmamaktadır.
-Kısa süreli kiralık araçlar, taksi, dolmuş, test aracı, koleksiyon ve antika sayılan araçlardaki hasar sebebiyle yapılan değer kaybı talepleri ve tekerlekli/paletli ve zırhlı toplumsal müdahale araçları, belediye otobüsleri, yol süpürme araçları, itfaiye araçlarındaki hasar sebebiyle yapılan değer kaybı talepleri teminat kapsamı dışında kalmaktadır.
-Motorlu bisikletlerin kullanılmasından ileri gelen zararlar teminat dışında kalmaktadır.
-Aracın kilometresi 165.000 üzerinde ise değer kaybı tazminatı alınamayacaktır. ( Bu husus önemli , piyasada gerçekten kilometresine bakılmaksızın araçta kaza varsa değer kaybı yaşansa da yasal yollarda belirtilen kilometrenin üzerinde araç değer kaybı olmayacağı yönünde uygulama vardır. Uygulama kanuni hesaplama kriterlerine dayandığı için mahkemeler 165.000,00 km üzeri araçlara değer kaybı tazminatı vermemektedir )
-Kazada tamamen kusurlu ya da diğer sürücüye nazaran daha kusurlu olan taraftan değer kaybı zararı talep edilebilecektir.
-Aracınız kazaya karışmışsa hak kaybına uğramamak adına bir an önce sigorta şirketine başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Zira sigorta şirketleri aracın kaza sebebi ile uğradığı değer kaybı ile ilgili tazminatları araç sahipleri tarafından talep olmadığı müddetçe ödemekten kaçınmaktadır.

Araç Değer Kaybı Hesaplama Nasıl Yapılır?

Araç değer kaybı hesaplaması 01.06.2015 yürürlüğe giren Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları ve eklerinde yer alan yöntemler aracılığıyla hesaplanmaktadır.  Ayrıca bu hesaplamaya etki eden bazı faktörler bulunmaktadır.

    •    Aracın kilometresi
    •    Marka ve model bilgisi
    •    Hasar geçmişi ve niteliği
    •    Kusur durumu
    •    Üretim yılı
    •    Trafiğe çıkış tarihi
    •    Aracın pazar değeri bu faktörlerden sadece bir kaçıdır.

İşin özü elinize kağıt kalem alarak toplama çıkarma çarpma bölme yapıp dört işlemle zararınızı hesaplayamazsınız. Bu hesaplamayı bu alanda bilirkişilik yapan ve mahkeme listelerinde kayıtlı makine mühendisi bilirkişiler yapmaktadır. Dolayısıyla burada dikkat edeceğiniz 3 temel durum var. Aracınız kaza tarihinde 165.000 km altında olmalı, hasar geçmişi kabarık olmamalı ve hak arayışında bu işin eğitimini almış hukukçu desteği olmalı. Allah kaza bela vermesin, başa gelirse de sağlığınıza zarar gelmesin, tırnağınız incinmesin diyelim ve noktayı koyalım. Faydalı olması dileğiyle ve saygılarımla…..

Gaziantep Barosu Avukatı
Avukat Abdulkadir AKILLAR

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?