MEVSİM GEÇİŞLERİNE DİKKAT

Fatih Çeliktürk
Fatih Çeliktürk
MEVSİM GEÇİŞLERİNE DİKKAT
27-05-2021

Mevsim geçişlerinde hastalıkların artış gösterdiği bir gerçek peki mevsim geçişlerinde sağlığımızı korumanın yolları nelerdir? Siz okurlarımız için araştırdık.

Bağışıklık sistemi, vücudun hastalıklara karşı savunma mekanizmasını oluşturan karmaşık bir sistemdir ve vücudumuzu yabancı ve zararlı maddelerden korur. Bu sistem, vücudumuza giren milyonlarca bakteri, mikrop, virüs, toksin ve parazitlere karşı korunmak için düzenlenmiştir. Mevsim geçişlerinde yaşanan havaların bir ısınıp bir soğuması, vücudun savunma mekanizmasını zayıflattığı için nezle, boğaz ağrısı, soğuk algınlığı gibi hastalıklara neden olabiliyor. Ani hava değişiklikleri nedeniyle ortaya çıkan bu hastalıklardan ise basit yöntemlerle kurtulmamız mümkün hale geliyor.

Özellikle mevsim değişikliğinin olduğu dönemlerde vücudun savunma mekanizmalarında görülen zayıflamaya bağlı bazı sağlık sorunları yaşanabilir. Bu dönemde de grip hastalığı baskın olmasına rağmen soğuk algınlığı dediğimiz nezle ve boğaz ağrısı gibi şikayetler ön plana çıkabiliyor. Bu durum da üst solunum yolundan alt solunum yoluna geçip özellikle kronik akciğer hastaları için dikkat edilmesi gereken bir durum haline geliyor.
O yüzden enfeksiyonlardan korunmak için topluluk içinde eğer enfeksiyonunuz varsa maske takmak, sık sık ellerimizi yıkamak ve hapşırırken ağzımızı kapatmak önemli. Bu çok basit bir korunma gibi görünüyor ama aslında çok önemli. Birbirimizi, çevremizdekileri ve kendimizi korumak adına, salgının yayılmasını azaltmak adına önemlidir. Bu  durum genç veya hastalığı olmayanlarda bir kaç günde geçirilen bir enfeksiyon gibi görünebiliyor ama özellikle ağır hastalarda, yaşlılarda, çocuklarda ve kronik akciğer hastalarında alt solunum yollarına bronşit, zatürre, hatta daha sonra solunum yetersizliğine kadar gidebilen yoğun bakıma yatış haline gelen durumlar haline gelebiliyor. O yüzden solunum yolu enfeksiyonları çok önemli.

Mevsimsel geçiş dönemi, kişiden kişiye farklı sonuçlar ortaya koyabilir. Bir kişi hiç fark etmeden bu dönemi geçirebilirken, başka biri yatak istirahatine neden olabilecek düzeyde ağrı yakınmasına sahip olabilir. Dolayısıyla alınabilecek önlemler de kişiden kişiye değişiklik gösterir. Ancak ilk basamak her zaman mevcut şikayetlerin gerçekten mevsimsel geçiş nedenli olduğunun ispat edilmesi, doğru tanının konması olmalıdır. Hasta mevsimine uygun giyinmeli, sıcak soğuk ortamlardan geçişlerde dikkatli olmalı, aşırı yorucu efordan sakınmalı, ağrı olması durumundan efora ara vermelidir.

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?