Suyumuzu da satıyorlar!

Merve Tanrıöver
Merve Tanrıöver
Suyumuzu da satıyorlar!
19-09-2015

Bedava yaşıyoruz, bedava;

Hava bedava, bulut bedava;

Dere tepe bedava;

Yağmur çamur bedava;

Otomobillerin dışı,

Sinemaların kapısı,

Camekanlar bedava;

Peynir ekmek değil ama

Acı su bedava;

Kelle fiyatına hürriyet,

Esirlik bedava;

Bedava yaşıyoruz, bedava.

ORHAN VELİ

Ünlü şairimizin dizelerine baktığımızda galiba elimizde de kala kala bedava olarak bir hava kaldı.Ona da bir güzellik düşünürler artık..

Yıllardır özelleştirme adı altında ülkemizin önemli kurumları haraç mezat satıldı. Yapılan özelleştirmeler ödediğimiz birkaç aylık faize bile yetmezken şimdi de ülkemizin bereketli tatlı su kaynakları, hayat damarları satılmak isteniyor.
Uyum yasaları adı altında uğruna milli ve manevi değerlerimizi ayaklar altına aldığımız AB, şimdi de suyumuza da göz dikti. TBMM’ye sunulmak üzere hazır hale getirilen “Su Kanunu Tasarısı Taslağı “ile daha önce HES’lerin kullanılması için izin verilen akarsular, 49 yıllığına özel şirketlere kiralanabilecek. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AB direktiflerine uyumlu yeni bir “Su Kanunu”nun hazırlandığını belirtti.  Veysel Eroğlu, “AB direktiflerine uyumlu yeni bir su kanunu hazırladık. Bakanlığımız tarafından Su Kanunu Tasarısı Taslağı, hazırlık çalışmaları titizlikle yürütülmüş olup taslak kamuoyunun görüşüne açılmıştır” dedi.

Suyumuz Tekelleşecek;

Tasarı ile ‘yeraltında bulunan durgun veya hareket halindeki sular ile kaynak suyu, memba, çay, dere, nehir, ırmak, tabii ve suni göller ile geçiş ve kıyı suları’ yani yeraltı sularını ve yüzeysel sularını kapsayan tüm su kaynaklarının 49 yıllığına devredilmesi, özelleştirilmesi, uluslararası ve yerli şirketlere satılması öngörülüyor. Dünyada su sıkıntısı çeken ülkelerin arasında anılan Türkiye’nin yakın zamanda su fakiri ülkelerden biri olacağı bilinirken buna rağmen Türkiye’nin sınırlı su kaynaklarının yönetimini şirketlere bırakması AB’nin bir oyunu.

Yasada Neler Var

Taslağa göre su kaynakları üzerinde, bulunduğu yerin sahibinin öncelikle faydalanma hakkı olacak. Suyun değerlendirilmesinde, içme ve kullanma, tabii hayat, zirai sulama, enerji ve sanayi, ticaret, turizm vs. sıralaması izlenecek. Taslağa göre Orman ve Su Bakanlığı, YPK onayıyla Ulusal Su Planı hazırlayacak. Ulusal su planına uyumlu bir de havza planı hazırlanacak. Yeni kanun şu düzenlemeleri getirecek:

Göller, rezervuarlar ve yeraltı su kütlelerinden su çekilmesinde su dengesi gözetilecek.

Su kaynaklarının tahsisi gündeme gelecek. Şirketler ve kişilere DSİ tarafından ücreti karşılığında 49 yıla kadar su kaynağı (havza) tahsisi yapılacak.

Tahsisleri yapacak “havza su tahsis heyeti” ise yönetmelikle belirlenecek. Bu tahsisler bir sicil sistemiyle takip edilecek. Tahsis edilen sulardan, su tahsis belgesinde belirtilen miktar su esas alınarak yıllık ücret alınacak. Ücretlendirmeyi Bakanlar Kurulu yapacak. Su temin maliyetlerinin kullanan, kirlilik önleme maliyetlerinin kirleten tarafından ödenmesi esas olacak.

Topraklarımızın satışına sesini çıkarmayanlar bakalım su kaynaklarımızın satışına nasıl tepki verecekler;merakla bekliyoruz..

GÜNÜN SÖZÜ

Biraz hükümet ve şans hayatta gereklidir. Ama sadece bir aptal ikisine de güvenir.

P. J. O’Rourke

TEBESSÜM

Amerikan,İngiliz ve Türk başbakanları aralarında konuşuyorlarmış;
Amerikan başkanı:
-Bizim hayat standartımız üç bin dolardır biz vatandaşımıza beşbin dolar maaş veririz üç bin dolarını harcarlar gerisine karışmayız.
İngiliz başbakanı:
-Bizim hayat standartımız iki bin sterlindir biz vatandaşımıza dört bin sterlin veririz iki bin sterlini harcarlar gerisine karışmayız.
Sıra Türk başbakanına gelmiş:
Bizim hayat standartımız bir milyar iki yüz elli milyondur iki yüz elli milyon veririz geriye kalan birmilyarı nerden bulurlarsa bulurlar biz orasına karışmayız.

 
 
ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?