Yediemin Nedir?
Birden çok kimse arasında hukuksal durumu çekişmeli olan bir malın, çekişme sonuçlanıncaya değin emanet olarak bırakıldığı kişidir.
Bazı durumlarda borçlu da alacaklı da yediemin olabilmektedir. Alacaklı eşyalar üzerinde haciz işlemi yaptıktan sonra yediemin olarak eşyaları birine emanet etmesi gerekir. Bunun üzerine de yediemine kira öder gibi bir ödeme yapılması gereklidir. Yediemin olarak bir başkası ile anlaşıldığı zaman, borç miktarı daha da artacağından, alacaklının alacağını alabilmesi daha da zorlaşacağından borçluya yediemin olarak eşyaları bırakır. Tabi borçlunun yedieminlik durumunu kabul etmesi ve tutanağa bağlanması gerekir.
Alacaklı taraf İcra İflas Kanunu md. 358 çerçevesinde malların satışını isterse icra dairesi malları yedieminden talep eder. Yediemin de satış nerede olacaksa malları oraya götürür.
Oldu ki, yediemin eşyalara zarar verdi. Bu durumda icra müdürlüğü, haciz tutanağında yazan tutarın yedieminden alınacağına karar verir. Eğer ki yediemin bu kararın yanlış olduğunu düşünüyorsa, İİK md 16 gereği itiraz edebilir.
İcra İflas Kanunu md. 16: Kanunun hallini mahkemeye bıraktığı hususlar müstesna olmak üzere İcra ve İflas dairelerinin yaptığı muameleler hakkında kanuna muhalif olmasından veya hadiseye uygun bulunmamasından dolayı icra mahkemesine şikâyet olunabilir. Şikâyet bu muamelelerin öğrenildiği tarihten yedi gün içinde yapılır.
Bir hakkın yerine getirilmemesinden veya sebepsiz sürüncemede bırakılmasından dolayı her zaman şikâyet olunabilir.
Ayrıca hakkınızda yedieminliği suiistimalden dolayı Türk Ceza Kanunu md. 289 çerçevesinde “Muhafaza Görevini Kötüye Kullanma” suçu sebebiyle ceza davası da açılır. Cezası ise 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ve 3000 güne kadar adli para cezasıdır.
ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?