- "......Artık seni istemiyorum ! Boşanalım........"
- "..........Benim için de bu iş bitmiştir, dava açalım herkes yoluna, hadi seni ana evine bırakayım, valizini topla ......."
Bitti mi, bu kadar mı yani ?
Yahu bu ana evime giderim diye bir laf var, sanırsın ki boşanan veya küsen her eşten kadın olan evi terk eder, erkek evden çıkmaz veya kadın anası evine bırakılır.
Ana evi iyi güzel hoş da, kişinin kendi evli olduğu yuvayı çekip çeviren, gün boyu o evde varsa çocuklarla yaşam süren, konu komşuyla daha çok diyalog içinde olan ve en kötü ihtimalle o evin birçok eşyasını bile kendisi almış kadın küsünce bir bavulu alıp çıkacak mı ?
Veya tersi taraftan bakalım, hakkaniyetli olmak gerek. Evlenmeden önce evi kendi imkanlarıyla almış, sonra evlenip ailesiyle evin içine geçmiş erkek sırf boşanıyor diye kapının önüne mi konulacak ?
Aile konutu dağıtılmadı ise, yani herkes eşyasını çekip kapıya kilit vurulmadı ise ne olacak ? Bu işin bir hakkaniyeti var mı?
Hem boşanma davası açıp hem de aynı evde mi yaşayacak taraflar?
"......Çağla, herkes evine dağıla.......deyip ikiniz birden hadi dağılın evinize mi diyeceğiz, yoksa kura falan mı çekeceğiz ?
Sorular çoğaldıkça çoğalır, bazen çözümsüz aciz kalınabilir. Ama hukuk aciz kalmaz, mahkeme çözüm bulur değerli okurlar. Hadi konuyu irdeleyelim.
Evde kimin kalacağı konusunda bir anlaşma durumu olmaz ise boşanma sürecinde evde kalanın seçimi mahkeme tarafından yapılır. Mahkemenin uyguladığı belirlemenin kararlarına ilişkin detaylar şu şekilde sıralanırlar:
Normal sebepler ile açılan boşanma davalarında, tarafların anlaşması koşulu ile kira sözleşmesi eşlerden hangisinin ismine düzenlenmiş ise kişi süreçte, kiralık evde kalmaya devam eder.
Uyuşmazlık bulunuyorsa Mahkeme dava görülürken, hakimin vereceği karar ile dava süresince evde kalacak kişi belirlenir. Yani kira sözleşmesi benim adıma o halde o gidiyor ben kalıyorum diye bir kesinlik yok.
Tapulu Evde Boşanma Sürecinde Kim Kalır?
Tapulu konutta boşanma sürecinde kalan kişi hakkında bilgiler şu şekilde sıralanır:
Alınan evin tapusu 01.01.2002 yılından önce edinilmiş ise boşanma sürecinde, tapu üzerinde eşlerden hangisinin ismi yer alıyorsa, o kişi evde kalma hakkına sahiptir.
Alınan evin tapusu 01.01.2002 tarihinden sonra düzenlenmiş ise her iki taraf da boşanma süreci tamamlanana kadar ayrı ayrı evde kalma hakkına sahiptir. Nitekim taraflar ayrı bir mal rejimi seçmedi ise bu tarihten sonra alınan ev için eşler ortak.
Taraflar bir kişinin boşanma sürecinde evde kalması için anlaşmaya varma hakkına sahiptirler.
Anlaşmaya varılıp, boşanma sürecinde evde kalan olarak belirlenecek kişi mahkemeye iletilirse, bilgisi iletilen kişi tapulu evde kalır.
Hiçbir Şekilde Taraflar Anlaşma Sağlayamazsa Boşanma Sürecinde Evde Kalan Kişinin Belirlenmesi
Evde kimin kalacağı konusunda uyuşmazlık bulunuyorsa Mahkeme dava görülürken, hakimin vereceği karar ile dava süresince evde kalacak kişi belirlenir.
Mahkeme bu kararı verirken özellikle çocuklar varsa çocukların üstün menfaatine uygun olacak şekilde bir karar verir. Örneğin çocuk 1 yaşında bile değil, annesinin bakım ve şefkatine muhtaç durumda, kadın evden çıkarsa çocuk çok sıkıntı yaşayacaksa hakim dava sürecinde kadının evde kalmasına karar verecektir. Yine hakim bu kararı verirken somut olayın özelliklerine ve hakkaniyete uygun şekilde davranmak zorundadır.
Peki Dava Devam Ederken Evden Çıkmayan Eşe Karşı Tahliye Davası Açılabilir mi ve Açılırsa Hangi Mahkemede Açılır?
Eşe karşı açılan tahliye davası Türk Medeni Kanununun 683. Maddesine dayalı olarak elatmanın önlenmesi davası olarak nitelenmektedir. Dolayısı ile ilgili dava genel mahkemelerde yani asliye hukuk mahkemesinde açılmalıdır.
Çekişmeli boşanmada evin tahliyesi durumu ayrık olmak üzere mülkiyet hakkına dayanan ‘boşanan eşin evden tahliyesi’nde yetkili mahkeme asliye hukuk mahkemeleridir.
Bu olay neden önemli? Yani eşler de dava devam ederken ayrı odalarda yatsınlar, ikisi birden evde olsun ne olacak ki diyeceksiniz ?
Olmaz efendim olmaz !
Çünkü eşlerin boşanma davası devam ederken birlikte yaşamaya devam etmeleri evlilik birliğinin temelinden sarsılmadığını ortak hayatın sürdürülmesinin fiilen mümkün olduğunu gösterir.
“Bu durumda ise açılmış ve devam etmekte olan boşanma davasının reddine karar verilir. “
Oldukça sıkıntılı işler bu işler, Allah yaşatmasın böyle durumları ama olur da başınıza gelir ise empati kurun, neticede karşınızdaki kişinin hala eşiniz olduğunu, varsa da çocuklar için en iyi seçeneğin hesap edilmesi gerektiğini unutmayın.Bizden size dostane tavsiyeler değerli okurlar. Saygılarımla